I studied a degree in Food Chemistry and later pursued my Master’s and doctoral studies in Philosophy of Science, specializing in the history of the sciences that gave rise to nutrition in Mexico since the late nineteenth century. My research interests include the links between the local processes of construction of disciplines and public policies and the international networks of institutions, practices and experts that shaped nutrition in the twentieth century. I am currently a postdoctoral fellow at the Universidad Autónoma Metropolitana (Iztapalapa), in a project that traces links between Mexican rural nutrition programs in the second half of the twentieth century with initiatives such as the World Food Program.
To paraphrase Tyrion Lannister: “I eat, drink, and know things (about food)…” and I also cook.
Estudié la licenciatura en Química en Alimentos y posteriormente realicé mis estudios de maestría y doctorado en Filosofía de la ciencia, especializándome en la historia de las ciencias que dieron origen a la nutrición en México desde finales del siglo XIX. Entre mis intereses de investigación se encuentran los vínculos entre los procesos locales de construcción de disciplinas y políticas públicas y las redes internacionales de instituciones, prácticas y expertos que configuraron a la nutrición en el siglo XX. Actualmente realizo una estancia postdoctoral en la Universidad Autónoma Metropolitana (Iztapalapa), con un proyecto que rastrea los vínculos entre los programas de alimentación rural mexicanos de la segunda mitad del siglo XX con proyectos como el Programa Mundial de Alimentos. Parafraseando a Tyrion Lannister: “como, bebo, y sé cosas (sobre la alimentación)…” y también cocino.